Св. Иоан Кръстител

Архипастирско посещение
Тази година събитията сред българите в Братислава във връзка с празника на св. братя Кирил и Методий бяха обогатени и от посещението на скъп гостенин. По покана на моя милост нашата църковна община „Св. Йоан Кръстител” беше посетена от Негово Блаженство Растислав, председател на Св. Синод на Чешката и Словашка православна църква. В неделя, 25 май, въпреки изборния ден и топлото време, много преди започване на богослужението вярващи започнаха да изпълват параклиса на Примациални палац. Успелите да се поместят в храма можаха да присъстват на архиерейска св. Литургия, която беше обогатена и с участието на дякон и двама иподякони. Богослужението беше не само духовнопастирска изява, но и послание към всички народи, населяващи Словакия. Чуха се молитви на български, словашки, русински и преди всичко на църковнославянски език. Езикът, чрез който равноапостолните солунски Братя са преподали свещените книги, предания и Христови истини, звуча и в песните, изпълнени от талантливите певци Давид Панца и Михаил Желонка.
Негово Блаженство в обръщението си благодари на всички присъстващи за топлото посрещане. Спомена и за милите чувства, предизвикани от типично българската атмосфера. По-късно сподели спомени за монашеския му живот в Св. Гора, предизвикани от източните напеви, които винаги звучат в душата му. Протопсалтът на общината ни Давид е тоя, който преведе и състави на западни ноти св. Литургия на 8 гласа, като за целта използва всякакви достъпни български, гръцки и синайски източници. Разбира се, по-късно ние пък се похвалихме, че единствено в нашия храм св. Литургия се служи на владеещия глас.
           След богослужението се проведе скромен прием, където вярващите имаха възможност да разговарят по духовни и организационни въпроси с Негово Блаженство. С разбиране бяха изслушани не само похвалите, но и критиките. Всъщност единствената, но с болка произнесена критика беше за несъстоялите се тази година, а досега ежегодни св. Кирило-методиевски празненства в Микулчице, недалеч от Братислава, на чешка територия. За съжаление Българската православна църква – Българска патриаршия не призна легитимността на избора на Негово Блаженство Растислав, което пък възпрепятства присъствието на официални лица. Или пък, както казва Псалмопевеца: „Богатии обнищаша и взалкаша...” (Пс. 33:11) са актуални не само сред „взыскающии Господа”, но и сред „лъвчетата” (по българския синоден превод на Пс. 33).

Няма коментари: